Ketika sumber cahaya di belakang...


Dalam dua-dua gambar, sumber cahaya iaitu matahari berada di sebelah kanan belakang subjek. Kalau tengok gambar pertama, agak gelap berbanding yang kedua. Cara untuk ambil gambar dalam keadaan begini adalah dengan menggunakan flash sebagai fill-in flash. Dengan itu, background dan subjek yang diambil akan cerah dan tidak overexposed.


. Bookmark the permalink.

21 Responses to Ketika sumber cahaya di belakang...

  1. rupanya mengmbil kami sebagai subjet utk tutorial... perlu bayar ni~

  2. karipap kentang.. boleh2 kalau baik hati tambah choki2..

    tapi bila letak flash gambar pun terang juga. jadi kalau nak elakkan guna flash kita buat matahari punya cahaya kena muka subject then control sikit shutter speed bleh tak?

  3. yup,boleh..mmg sebolehnya jgn letak sumber cahaya belakang subjek...tapi ni kalau nak jugak background tu tp ada cahaya kat blakang,guna lah flash,tapi metering amek bacaan background...

  4. azim says:

    suka benar kak violet biru kita ni dgn choki2..dah jadi makanan ruji ke pa tu..meting LPM..semua makan nasi..kita bagi dia choki2 ja..

    gambr kita hafiz?..mcm mn..hehe

  5. nk buat cmna,dh addicted sgt ke choki2 tuh..gmbr kita on the way...gmbr mahal kn,xleh kuar lg..hehe

  6. cewah azim.. enak benar kau mengata di belakang vB yer =)

  7. aik, jd subjek eksperimen plk kmi...

  8. maaf tak minta kebenaran dulu,
    kalau tak suka boleh buang gambar ini...

  9. asmah si formatter ni dah mintak kebenaran akak cuma ROYALTI berbentuk stok makanan belum di berikannya lagi! haish...

    eh asmah cantik profile picture =)

  10. hmmm...karipap petang2 ni susah nak cari...nanti meeting LPM baru bagi...

  11. azim says:

    jgn lupa submit proposal team fotografi PMI kepada saya selepas naik cuti nanti..saya dah mau bercuti di KEDAH..selamat bercuti semua ahli tegar LPM..jangan lupa juga rancang satu lagi study group selepas naik cuti nanti..kat mana tempat dan sebaginya la ye..

    selamat bercuti pada pemilik blog, ahli LPM yang tegar, kak VB dgn choki-chokinya dan semua pengunjung blog ini..

    -pesanan ini dibawakan khas oleh HPA-

  12. HPA ada jual choki2 tak???

  13. kak vB, gmbr profile sape yg ambk...? hehe..=)
    nk tuntut royalti ke kak..?

  14. ada konspirasi nak mntk royalti...

  15. azim says:

    nak minta juga ni...kaya den gini..

  16. boleh2...nanti setiap gambar yang nak copy kena cas ye...

  17. ahah.. hafizudin sudah bengang~

  18. azim says:

    hahahha..moga dengan wujudnya team fotografi pmi akan meluaskan skop dakwah yang kita ada

Leave a Reply